Nízkobielkovinové
O diéte pri fenylketonúrii
Fenylketonúria je zriedkavé dedičné metabolické ochorenie, pri ktorom telo postihnutého človeka nedokáže rozložiť, alebo len veľmi slabo, jednu zo zložiek bielkovín nazývanú fenylalanín. Dôvodom je absencia alebo nízke množstvo enzýmu na to potrebného. Ak sa nedodržiava prísna diéta, fenylalanín sa hromadí v krvi a tkanivách, dostáva sa do mozgu a poškodzuje ho. U detí to spôsobuje oneskorený duševný a psychomotorický vývin. Pri dodržiavaní prísnej diéty je človek bez príznakov a ťažkostí.
Je to diagnóza, pri ktorej treba po celý život dodržiavať nízkobielkovinovú diétu a denne prepočítavať množstvo prijatého fenylalanínu v potrave.
Úplne zakázané sú potraviny: mäso, mlieko, vajcia, syry, obilniny, strukoviny, orechy. Hlavnú zložku stravy tvorí zelenina a ovocie. Ďalšie výrobky ako chlieb, pečivo, cestoviny musia byť zhotovené len z nízkobielkovinovej múky, sójového mlieka, náhrady vajíčka a pod.
—————
Recepty
Ku každému uvedenému receptu mám vypočítaný obsah Phe (fenylalanínu) podľa gramáže každej použitej potraviny. Čísla v zátvorkách za jednotlivými potravinami v receptoch uvádzajú hodnotu Phe konkrétneho množstva potraviny, celkový obsah Phe v jedle je uvedený za nadpisom. Budem rada, ak moje recepty pomôžu aj ďalším ľuďom, ktorí sa s touto diétou potýkajú a tiež uvítam Vaše recepty.
—————