Koláče

—————

—————

—————

—————

—————

Veľkonoční zajkovia

Veľkonoční zajkovia
450ml múky Apromix, sáčok suš. droždia, 70g prášk. cukru, 1 bal. vanilk. cukru, štipka soli, 60g Hery, 1 PL náhrady vajíčka, 250 ml sójového mlieka, citrónová kôra, hrozienka. Suché ingrediencie zmiešaj, pridaj roztopené maslo, sušenú náhradu vajíčka vymiešanú s vodou a pomaly prilievaj vlažné mlieko podľa potreby. Všetko spracuj na hladké cesto a daj nakysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí cesto ešte raz prepracuj a nakrájaj 10 rovnakých kúskov. Približne 1/3 z každého kúska odlož na hlavičku a chvostík. Kúsky cesta vytvaruj do valčekov, na oboch koncoch narež asi 2 cm a vytvaruj nožičky zašpicatením. Z cesta odloženého na hlavičku odtrhni kúsok a urob guľôčku. Polož ju nad zadné nožičky ako chvostík. Z ostatného cesta vytvaruj kvapku, tú na špicatom konci rozkroj, aby vznikli ušká a prilep na telíčko. Na očká použi hrozienka. Zajkov ulož na plech vystlaný papierom na pečenie a nechaj ešte asi 15 minút pokysnúť. Pred pečením potri osladeným sójovým...

—————

Jablkový koláč (243,10 phe)

Jablkový koláč (243,10 phe)
SUCHÁ ZMES: 250g múky Apromix (40 phe), 20g hrozienok (12), 2 ČL kypriaceho prášku (4), 1/2 ČL sódy bicarbony, 1/2 ČL mletej škorice (3) TEKUTÁ ZMES: 140g kryštálového cukru, 1/2 balíčka vanilkového cukru, 10g náhrady vajíčka Balviten (0,7), 80 ml oleja, 250 ml sójového mlieka (25), 30g kyslej smotany (57,6), 120g letných jabĺk (10,8) - zimné jablká majú vyšší obsah phe. NA POLEVU: 100g polevy Dr.Oetker, čokoládová ryža

—————

Jablkový koláč

Jablkový koláč
Suroviny označené ako suchá zmes zmiešaj v jednej mise. Suroviny tekutej zmesi zase v druhej mise (na sójové mlieko rozpustím 25g prášku v 1 dl horúcej vody a dolejem studenú vodu do 250 ml, náhradu vajíčka rozmiešam v cca 10 ml vody ručným mixérom, lebo pri ručnom miešaní sa mi vždy urobia hrudky). Potom obsah prvej misy (suchú zmes) nasyp do druhej misy a dobre premiešaj. Nechaj 10 minút odstáť.

—————

Jablkový koláč

Jablkový koláč
Zatiaľ si daj vyhriať rúru na 175°C, menší plech s rozmermi 29 x 12 cm vylož papierom na pečenie a nalej cesto. Daj piecť na 30 minút. Po uplynutí času vyskúšaj drevenou špajlou, či je cesto upečené. Ak nie, predĺž čas pečenia. Upečené a vychladnuté cesto polej čokoládovou polevou a posyp čokoládovou ryžou. 

—————

Jablkový koláč

Jablkový koláč
Koláč zvyknem nakrájať na 16 kúskov, každý kúsok potom obsahuje 15,19 phe. Cesto je možné upiecť aj v plechu na muffiny, uvedené množstvo je počítané na plech s 12 jamkami. Potom každý jeden muffin obsahuje 20,26 phe. Jamky na plechu treba vymastiť a vysypať nízkobielkovinovou strúhankou, alebo použiť papierové košíčky na muffiny. Najnovšie používam na pečenie silikónové formičky, ktoré sú určené na pečenie muffín. Papierové košíčky sa mi moc neosvedčili, lebo sa na koláčik prilepia a nejdu dobre odstrániť.

—————