Veľkonočné pečenie

Veľkonoční zajkovia

Veľkonoční zajkovia
450 ml hladkej múky, sáčok suš. droždia, 70 g prášk. cukru, 1 bal. vanilk. cukru, štipka soli, 60 g Hery, 1 vajce, 250 ml mlieka, citrónová kôra, hrozienka. POSTUP: Suché ingrediencie zmiešaj, pridaj vajce, roztopené maslo a pomaly prilievaj vlažné mlieko podľa potreby. Všetko spracuj na hladké cesto a daj nakysnúť na teplé miesto. Po vykysnutí cesto ešte raz prepracuj a nakrájaj 10 rovnakých kúskov. Približne 1/3 z každého kúska odlož na hlavičku a chvostík. Kúsky cesta vytvaruj do valčekov, na oboch koncoch narež asi 2 cm a vytvaruj nožičky zašpicatením. Z cesta odloženého na hlavičku odtrhni kúsok a urob guľôčku. Polož ju nad zadné nožičky ako chvostík. Z ostatného cesta vytvaruj kvapku, tú na špicatom konci rozkroj, aby vznikli ušká a prilep na telíčko. Na očká použi hrozienka. Zajkov ulož na plech vystlaný papierom na pečenie a nechaj ešte asi 15 minút pokysnúť. Pred pečením potri vajíčkom a daj piecť na cca 20 minút na 190°C.

—————

Veľkonočný baranček

Veľkonočný baranček
CESTO: 400g polohrubej múky, 50g prášk. cukru, 1 van. cukor, 150 ml mlieka, 1 vajce (+1 na potretie), soľ. KVÁSOK: 40g droždia, 50 ml mlieka, 1 lyžička cukru. PLNKA: 250 ml mlieka, 50g prášk. cukru, 2 lyžice medu, 100g maku, kôra z 1/2 citróna, 4 lyžice strúhanky. Mlieko s cukrom, medom a citr. kôrou daj zovrieť, odstav z ohňa a pridaj pomletý mak a strúhanku. Premiešaj a nechaj vychladnúť. POSTUP: Priprav si kvások rozpustením droždia a cukru vo vlažnom mlieku. Zo surovín na cesto a vykysnutého kvásku vymies hladké cesto. Nechaj v teple prikryté 15 minút. Potom cesto znovu premies a nechaj vykysnúť podľa potreby 30-90 minút. Z cesta odober 1/3 a zvyšok rozvaľkaj na obdĺžnik 40x30 cm a hrúbka asi 1 cm. Plát natri makovou plnkou, zroluj a nakrájaj na kolieska hrubé asi 1,5 cm (14 koliesok). Jednotlivé kolieska klaď na vymastený plech do tvaru baránka a z odloženého cesta vyformuj hlavu, ucho, nohy a chvost. Nakoniec baránka potri rozšľahaným vajíčkom,...

—————