Torty

Jahodová torta s penou z bielej čokolády

Jahodová torta s penou z bielej čokolády
SUROVINY na korpus: 2 vajcia, 2 PL kr. cukru, 2 PL polohr. múky, 2 PL vody, 2 PL oleja, 1 KL PDP, 1 PL kakaa.  SUROVINY na bielu penu: 200g bielej čokolády, 300 ml kyslej smotany, 280 ml šľahačkovej smotany, 15 g prášk. želatíny, 150 ml vody.  Náplň a ozdoba: cca 700 g čerstvých jahôd, 2 PL jahodového džemu POSTUP: Bielka šľaháme so štipkou soli, keď začnú belieť pridáme cukor a šľaháme dovtedy, až bude pena biela, lesklá a tuhá. Pridáme žĺtka, zašľaháme na najnižších otáčkach. Pridáme vodu a zašľaháme. Potom olej a zašľaháme. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s kakaom a PDP, všetko preosiate. Už zamiešame iba ručne, vylejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorej spodok je vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri 180°C asi 15 min. Vyberieme a necháme vychladnúť. 

—————

Jahodová torta - pokračovanie

Jahodová torta - pokračovanie
Po vychladnutí stiahnem z korpusu papier, natriem ho tenkou vrstvou jahodového džemu a vrátim späť do formy. Upevním aj okraj formy. Na piškótu poukladám na polovicu prekrojené jahody. Bok formy potriem prstom tenkou vrstvou oleja a obložím okraj polovičkami jahôd (nastojato).  Šľahačku vyšľahám a odložím do chladničky. Želatínu namočím do vody a nechám 10 minút napučať. Čokoládu roztopím nad parou vo väčšej miske. Biela čokoláda má tendenciu zrážať sa - ja ju dám na chvíľu nad paru, keď začne mäknúť odstavím a premiešam, znovu dám nad paru, potom zase odstavím a premiešam. Toto opakujem pokým nie je celkom rozpustená a pekne hladká.  Želatínu zahrejem (nevariť!) a zašľahám do rozpustenej čokolády, pridám smotanu a nakoniec vyšľahanú šľahačku. Pracujem rýchlo, zmes skoro tuhne. Nakoniec týmto zalejem jahody na korpuse a dám stuhnúť do chladničky. Pred servírovaním ozdobím jahodami, niektoré som ešte namáčala do rozpustenej tmavej čokolády.

—————

—————

—————

—————

—————

—————