Chlieb a pečivo

Chlieb z Apromixu (167,2 phe)

Chlieb z Apromixu (167,2 phe)
SUROVINY: 500g múky Apromix (80 phe), 1 PL jablkovej vlákniny, 20g čerstvého droždia (62,8), 1 ČL kryštálového cukru (0), 500 ml vody (0), 1 ČL chlebového korenia (?), 1 ČL/2g ľanových semienok (24,4), 1 ČL soli, 1 PL olivového oleja (0) 

—————

Vypracovanie cesta na chlieb

Vypracovanie cesta na chlieb
Z odmeraného množstva vody odober cca 80 ml, pridaj rozdrobené droždie, cukor a nechaj v teple nakysnúť. Rúru predhrej na 100C. Do múky pridaj vlákninu, soľ, korenie, semienka, kvások a zvyšok vlažnej vody. Dobre premiešaj, najlepšie v kuchynskom robote minimálne 2 minúty a pritom ešte vmiešaj olej. Cesto má mať tekutejšiu konzistenciu.

—————

Pečenie chleba

Pečenie chleba
Cesto nalej do vymastenej formy, ktorá má aj pokrievku a prikryté daj do predhriatej rúry na 10 minút. Po uplynutí času zvýš teplotu na 130C, a každých 5 minút zvýš teplotu v rúre o 30C až na konečných 220C. Pri tejto teplote peč chlieb 15 minút, potom daj preč pokrievku a peč ho posledných 15 minút, počas ktorých kôrka stvrdne a mierne zhnedne. Po vybratí z rúry chlieb ihneď ešte vo forme potri čistou vodou a na 5-10 minút zase prikry, aby kôrka trochu zmäkla a dala sa lepšie krájať. Potom chlieb vyber z formy a nechaj vychladnúť. 

—————

Rady pri pečení chleba

Rady pri pečení chleba
Je dôležité dodržať postupné zvyšovanie teploty v rúre uvedené v recepte, počas ktorého chlieb nakysne a zároveň sa plynulo prejde na teplotu pečenia. Podľa mojich predchádzajúcich skúseností, vždy keď som vložila už nakysnutý chlieb do horúcej rúry, tak mi v prostriedku spľasol a zostal tam nedopečený.

—————