
Nepečené zákusky
Želé zákusok (90,28 phe)
Balíček červeného tortového želé 12g (1,08 phe), lyžica kryštálového cukru (0), 80g nízkobielkovinových piškót (3,2), 50g kyslej smotany (72), lyžica práškového cukru (0), 1/2 balíčka vanilkového cukru (0), 100g mandarínkového kompótu (14).
POSTUP: Tortové želé rozpusti v 250 ml tekutiny (nálev z mandariniek + doplň vodou) a pridaj 2 lyžice cukru. Priveď k varu za stáleho miešania, odstav z ohňa a nechaj trochu vychladnúť. Polovicu nalej do formy a navrch poukladaj piškóty.
—————
Želé zákusok
Kyslú smotanu vymiešaj s práškovým a vanilkovým cukrom a rozotri na piškóty. Navrch poukladaj odkvapkané mandarínky.
—————
Želé zákusok
Nakoniec rozotri druhú polovicu tortového želé a daj do chladničky stuhnúť. Vychladený zákusok vyklop na tanierik, pred podávaním ozdob rastlinnou šľahačkou v sprayi.
Vrstvu s kyslej smotany možno nahradiť pudingom. V tom prípade uvar puding z 10g pudingového prášku (1,8 phe), lyžičky cukru (0) a 100 ml sójového mlieka pripraveného z 10g sušeného prášku (10,4). Potom bude celý zákusok obsahovať len 30,48 phe. Tiež možno nahradiť 100g sójového jogurtu Ala - celkový obsah phe bude 73,28 phe.
—————
Tortové želé versus želatína

Pri nízkobielkovinovej diéte nie je možné konzumovať želatínu, nakoľko je to z chemického hľadiska proteín. Získava sa zo zvieracích kostí a tkanív. Tortové želé, ktoré je možné použiť obsahuje 9 mg phe v 100g, oproti tomu želatína obsahuje v 100g až 3250 mg phe.
—————